Moringa

Moringa

De Moringa Oleifera, een boom met genezende krachten.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de Moringa boom uit India, hij groeit daar aan de voet van de Himalaya en is al eeuwenlang een belangrijke boom voor de Indiërs. In Veda teksten, die zo’n 5000 jaren geleden zijn opgeschreven, wordt hij al genoemd als geneeskrachtige boom.

De Moringa boom groeit niet alleen in India, Pakistan en enkele andere delen van Azië. Hij is ook in de zuidelijke delen van Afrika te vinden en wordt daar ook al heel lang, volgens de oude tradities, als voedingssupplement gegeven aan zieke mensen.

In andere delen van de wereld (de Filipijnen, de V.S., Mexico, de Caribische eilanden en Cambodja) wordt de Moringa boom gekweekt voor medicinale doeleinden en toepassingen in voeding.
 

De boom

De Moringa boom kan wel zo’n 12 meter hoog worden, het is een sterke boom die een droogte van enkele jaren kan overleven. Meerdere delen van de boom zijn bruikbaar voor medische doeleinden. De bloemen, de bladeren, de schors, wortels, het zaad en het fruit kan allemaal worden gebruikt.
 

De bladeren.

De bladeren van de Moringa Oleifera zijn zowel rauw als gekookt te eten. Ze bevatten een hoge dosis essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten. Ze worden regelmatig geoogst, dan gewassen en zo snel mogelijk op een warme, donkere plaats gedroogd. Het grootste deel van de oogst wordt tot poeder fijngemalen en een klein deel wordt versneden voor het maken van thee.

De versneden of fijngemalen bladeren bevatten nog steeds veel voedingstoffen en zijn makkelijk te bewaren of te verwerken. Moringa bladpoeder is een volwaardig voedingssupplement en bij inname zijn andere supplementen eigenlijk overbodig door de hoge dosis vitaminen, mineralen etc.

Rauw en dus vers, zijn de bladeren goed te gebruiken in juices, salades of soepen.

Mensen die het toevoegen aan hun voeding krijgen er veel energie van en minder behoefte aan eten, waardoor het prima past in een aangepast voedingsschema voor mensen die willen afvallen.
 

De bast en wortels.

In de Ayurvedische geneeskunst worden de bast en de wortels van de Moringa sinds tijden ingezet om zijn medicinale krachten tegen talloze ziektes.
 

De zaden en bonen.

Aan de boom groeien bonen die ongeveer 60cm lang worden en waarin zich zaden bevinden die boordevol olie zitten. Moringa olie wordt koudgeperst en is eetbaar, maar wordt in India vooral als huid- en haarverzorgingsproduct gebruikt.

Moringa olie houdt de huid jong en elastisch en zorgt ervoor dat klitten geen kans krijgen in het haar.

Het trekt gemakkelijk in de huid en is door de aanwezigheid van natuurlijke vitaminen en anti- oxidanten een natuurlijk anti- aging middel.

De bonen worden in een vroeg stadium geoogst en de peulen zijn goed eetbaar en in een gerecht te verwerken. De bonen zijn vlezig en zitten vol waardevolle voedingswaarden.
 

De bloemen.

De bloemen zijn ook eetbaar en hebben een honingzoete smaak. Ze worden gebruikt om aromatische thee van te maken.

Moringa is een bron van vitaminen, aminozuren, proteïnen, betacaroteen en allerlei polyfenolen en er zit een zeldzame combinatie in aan fytonutriënten: zeatine, guercetine, betasitosterol, caffeoylquinicezuur en kaempferol.

 

Niet voor niets heeft deze boom de bijnamen Miracle Tree (Wonder boom), Tree of Life (Levensboom), Mother’s Best Friend (Moeder’s  beste vriend), God’s Gift to Man (God’s kado aan de mens) en Savior of the Poor (verlosser van de armen).

Plantaardige eiwitten en natuurlijke vitaminen en mineralen zijn gemakkelijk op te nemen door het menselijk lichaam. Het barst van de voedingsstoffen en heeft veel medicinale eigenschappen.

Als we genoeg Moringa bomen zouden planten, kan ondervoeding tot het verleden gaan behoren in arme landen en kan het tevens als waterzuiveraar dienst doen.
De pulp die overblijft na het persen van de olie, werkt namelijk als zuiveraar, een handvol pulp laat een tank vol vuil water in een mum van tijd schoon worden tot wel 95%!

 

Een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen van Moringa op een rij:

- Werkt Beschermend voor de lever, vooral na medicijngebruik
- Kan bloedarmoede en anemie genezen
- Kan artherosclerose (aderverkalking) tegen
- Helpt bij dyslipidemia (wanverhouding van lipiden in het lichaam)
- Kan gebruikt worden bij de behandeling van diabetes
- Kan koorts verdrijvend werken
- Helpt bacterie- infecties te bestrijden
- Helpt bij remmen van ontstekingen
- Kan bloeddruk verlagend werken
- Kan helpen bij verschijnselen die samenhangen met epilepsie.
- Wordt ingezet bij hart- en vaatziekten.

Nadeel is dat er gewerkt is zonder bedrijfssubsidies om belangenverstrengeling tegen te gaan en dat maakt de onderzoeken enigszins beperkt. Er zijn geen patenten aan te vragen op het plantenextract (het is goedkoop te produceren) en daarom is het voor een farmaceutisch bedrijf niet aantrekkelijk om er onderzoek naar te doen. De onderzoeken zijn dus zonder subsidies gedaan, wel zonder belangenverstrengeling, maar door geldgebrek niet helemaal uitvoerig genoeg om de beweringen wetenschappelijk vast te stellen.

 

Geïnteresseerd in Moringa zaden of poeders?

Al meer dan 5 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 20.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 16:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden