• Kies bezorgmoment met PostNL
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 17:00 besteld, Morgen in huis

Steviazaad tot plant

Steviazaad tot plant

Stevia kweken is niet eenvoudig en vergt veel geduld. De steviaplant is een lichtminnende plant en heeft veel water nodig. Hiermee dient u bij het kweken van stevia rekening te houden.

Hoe kunt u het beste stevia kweken? Gebruik een goed zaaisubstraat, dus geen potgrond, tuinaarde of compost. Hierin zitten teveel meststoffen waardoor de tere worteltjes verbranden; het zaad kiemt dan wel, maar na een of twee weken vallen de plantjes om.

Teelthandleiding Steviaplant - Stevia kweken
Download teelthandleiding steviazaad

Stevia kweken is niet eenvoudig en vergt veel geduld. De steviaplant is een lichtminnende plant en lust veel water. Hiermee dient u bij het stevia kweken rekening te houden.


Het zaaien van de steviaplant

Hoe kunt u het beste stevia kweken? Gebruik een goed zaaisubstraat, geen potgrond, tuinaarde of compost. Hierin zitten teveel meststoffen waardoor de tere worteltjes verbranden; het zaad kiemt dan wel, maar na een of twee weken vallen de plantjes om.
Een goed uitzaaisubstraat is cactussubstraat, cocopeat of een mengsel van turf, perliet of zand en klei. Je kan in van alles zaaien, maar bedenk dat de temperatuur niet onder de 20 graden mag komen en dat de grond niet te snel uitdroogt (afdekken met transparante folie of glas, maar het mag er ook niet te benauwd in worden, dan ontstaat er algengroei of schimmels en is het afgelopen. Een kweekkastje met ventilatiegaten is prima. Nog een tip voor stevia kweken: plaats het boven de radiator aan de achterkant van de koelkast, daar stijgt altijd warme lucht op. Stevia zaadjes zijn lichtkiemers d.w.z. de stevia zaadjes ontkiemen bij voldoende (400 Lux schaduw –1500 Lux halfschaduw) en langdurig (14-16 uur) licht. Elke stevia plant heeft zo zijn strategie. Het stevia zaadje dat in oktober op de grond valt doet niets (minder dan 10 uur licht).Het kiemen van de steviaplant

Vaak kiemt het stevia zaad matig en dat maakt stevia kweken tot een lastige opgave. Dit komt doordat de steviaplant een zelfbevruchter is en deze zaden hebben een kiemkracht van 10%. De kruisbestoven zaadjes hebben een kiemkracht van 80%. Daarom dik uitzaaien en heel dun afdekken. Zeef een deel van het substraat door een zeef met mazen van 1 à 2 millimeter. Dit fijne poeder dan zo gelijkmatig mogelijk over de zaadjes strooien. Bevochtig het geheel met de nevelspuit. Waar het te dik is kiemt niets. Dus beter te dun dan te dik. Dan nog iets over het water geven. Let er bij het stevia kweken op, dat de grond niet te veel uitdroogt (Dan kleurt het heel licht en ontstaat er een wit poeder, zouten etc.) maar de grond mag ook niet te te nat zijn.


Na het kiemen van de steviaplant

De eerste stevia zaadlobjes worden, afhankelijk van de temperatuur, zichtbaar na ongeveer 8 dagen (bij 25°C) tot 20 dagen (19°C). Nu is het van belang de temperatuur constant te houden op 22 graden, voldoende lang licht geven en water te geven alleen aan de onderkant. Dit stadium is het kwetsbaarst moment in heel het bestaan van de plant. Water van boven doet de zaadlobjes vastplakken aan de grond en afsterven. De zaadlobjes groeien nu langzaam van 1 mm naar 3 mm doorsnede. Het kan een à drie weken duren voordat de eerste echte blaadjes zichtbaar worden. Gaat alles te langzaam, verhoog dan de gemiddelde temperatuur met een paar graden en de daglengte met 1 à 2 uur langer licht. Let goed op dat er geen wit poeder ontstaat aan de randen van de pot en ook geen algen. Heb je een kas buiten, dan kunnen slakken en ander gespuis veel schade toebrengen.

Lees hier verder voor de verdere ontwikkeling van de steviaplant.


Klanten met succes

Bij de notities op onze facebook pagina kunt u een reactie lezen van een facebook fan. Hier schrijft zij eveneens over een vrij eenvoudige maar succesvolle methode om stevia zaad te kweken.


Geïnteresseerd in het kweken van Stevia?

Al meer dan 5 jaar uw betrouwbare online Natuurwinkel

Meer dan 20.000 klanten gingen u voor

Gratis verzending vanaf €65

Alles uit eigen voorraad

Vandaag voor 16:00 uur besteld = Morgen in huis!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop Keurmerk