• Kies zelf uw bezorgmoment
  • Alles uit eigen voorraad
  • Vóór 16:00 besteld, Morgen in huis

Kefir

Kefir en zijn oorsprong

Kefir komt van oorsprong uit de Kaukasus en Tibet en staat al honderden jaren bekend om zijn heilzame werking. Het wordt ook wel de ‘drank der 100- jarigen’ genoemd, omdat volgens de mythe de mensen in die tijd Bijbelse leeftijden bereikten.

De Osseten leefden duizenden jaren geleden in de Kaukasus en stonden bekend om hun goede gezondheid, vitaliteit en ouderdom, mede door het drinken van kefir.. Meerdere eeuwen hebben de Osseten het geheim hiervan bewaard. Pas sinds de negentiende eeuw is het weer bekend geworden en zijn veel mensen het gaan nuttigen om hun eigen gezondheid en vitaliteit gunstig te beïnvloeden.

Yoghurtplantje of kefir?

In de volksmond wordt het vaak yoghurtplantje of kefirplantje genoemd, terwijl het niets met yoghurt of een plantje te maken heeft. Het beeld van een plantje ( met blad etc.) is niet van toepassing op kefir en eigenlijk alleen maar verwarrend.

Kefir is de verzamelnaam voor melkkefir en waterkefir, beide varianten lijken sterk op elkaar. Melkkefir- korrels zien eruit als kleine bloemkolen en zijn witte romige korrels, die groeien als je ze met melk laat fermenteren. Kefir kan gemaakt worden van elk soort melk: koemelk, geitenmelk of schapenmelk, kokosmelk, rijst of soja.

Waterkefir- korrels zien eruit als zoutkorrels, maar dan wel veel groter. Ze zijn wit, doorschijnend en kristalachtig.

Waterkefir- korrels hebben geen melk nodig om te kunnen groeien, maar water en voeden zich met suiker.

Wat maakt kefir zo gezond?

Kefir bevat veel rechtsdraaiend melkzuur, mineralen, proteïnen, vitaminen ( B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C,D en H ) en anti- oxidanten die voor een goede stofwisseling zorgen.

Kefir bevat een bijzonder unieke mix van goede gisten en bacteriën. Deze levende organismen gaan door fermentatie een groot aantal gunstige stoffen produceren die de groei van ziekmakende bacteriën tegengaan en het natuurlijk evenwicht in de darmen herstellen.

En dat is van groot belang, want goed werkende darmen zijn de basis van een goede  gezondheid!

Voor een goede spijsvertering moeten er voldoende goede bacteriën in onze darmen zitten.

De opname van voedingsstoffen begint in namelijk in onze darmen en wanneer de darmen niet in goede conditie zijn, kan dit de hormoonhuishouding uit balans brengen, voor een zwak immuunsysteem zorgen en zelfs een snelle veroudering van het lichaam tot stand brengen.

Er zijn een aantal factoren van invloed op het natuurlijk evenwicht in onze darmen, zoals:

  •  Voeding
  •  Ziektes of geneesmiddelen
  •  Stress of overbelasting
  •  Omgeving
  • Vermoeidheid
Het immuunsysteem heeft flink te lijden als deze factoren teveel aanwezig zijn. Het zorgt er o.a. voor dat we meer vatbaar worden voor infecties. Met behulp van goede voeding kunnen we het, voortdurend veranderende, evenwicht in onze darmen helpen verbeteren. Dagelijks, of met enige regelmaat, probiotische Kefir drinken is in ieder geval een aanrader!

Kefir goed voor iedereen?

Bij het fermentatieproces van melk- kefir wordt lactose grotendeels afgebroken. Door het nuttigen van kefir krijgt men wel lactase binnen.  Dit is een enzym dat het grootste gedeelte van de lactose, die na het fermentatieproces nog over is, opgebruikt. Daardoor reageren veel mensen die lactose- intolerant zijn wel goed op melk- kefir. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan is er altijd nog de mogelijkheid om water- kefir te gaan drinken.

Het is voedzaam en uitgebalanceerd en draagt daardoor bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patiënten die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes, kanker, en aids. Veel mensen die lijden aan slapeloosheid, ADHD en depressies ervaren ook verlichting vanwege het kalmerende effect op het zenuwgestel.

De voordelen van regelmatige consumptie van kefir voor mensen met darmproblemen zijn ook enorm. Kefir is licht verteerbaar, reinigt de darmen, kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen en winderigheid verminderen.                                                                                           

Bovendien zal het de hang naar ongezond voedsel verminderen, omdat het lichaam beter gevoed en in balans raakt na veelvuldig gebruik van kefir.

Waterkefir

Waterkefir is verwant aan melk- kefir en heeft dezelfde gezondheidsvoordelen.

De drank die je er mee kunt maken  is echter geen zurige yoghurt zoals de melk- kefir, maar een fris- zure limonade met een bubbeltje en is licht alcoholisch (0,5 -2%).  De waterkefir wordt door maag en darmen iets beter verdragen dan de melkkefir. Het wordt iets sneller in het bloed opgenomen en stoort daardoor het spijsverteringsproces niet. Waterkefir is dorstlessend, weerstands- verhogend, spijsverterings- bevorderend, zuiverend en vitaliserend.

Hoe kan ik mijn eigen kefir maken?

Op de site van Steviahouse vind u diverse producten en informatie voor het maken van melk- kefir, water- kefir en yoghurt. MyYo heeft o.a. een yoghurt- en kefirmaker ontwikkelt die het erg gemakkelijk maakt om thuis uw kefir en/ of yoghurt te maken.